ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Συνδημότες και συνδημότισσες

Έχοντας απόλυτη συνείδηση των καταιγιστικών ιστορικών προκλήσεων που καλούμαστε, όχι απλά να παρακολουθήσουμε, αλλά να γίνουμε οι πρωταγωνιστές σε αυτές, ξεκινάμε έναν αγώνα που εμπνέεται πρώτα από όλα από τον άνθρωπο.

Και κυρίως από τον ΝΕΟ ΆΝΘΡΩΠΟ, που είναι, πρώτα και πάνω από όλα, ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ.

Που δημιουργεί και αναπτύσσεται μέσω της θεσμικής έννοιας της ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ, με το ΟΡΑΜΑ για μια νέα εποχή ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ.

Τον ερχόμενο Μάιο οι πολίτες του Δήμου Βοΐου  από κοινού με όλη την υπόλοιπη χώρα, θα κληθούν  να αναδείξουν τη νέα Δημοτική Αρχή στο Δήμο Βοίου.

       Η επόμενη αυτοδοικητική περίοδος θα είναι καθοριστική για το μέλλον του δήμου μας.

Και σε αυτήν την μετά μνημονίων εποχή θα οδηγηθεί ο Άνθρωπος- Ενεργός Πολίτης από την προσπάθεια εισαγωγής μιας νέας αναπτυξιακής δυναμικής που θα επιτευχθεί μέσα από την σύγκλιση της γνώσης, της έρευνας και της καινοτομίας στους βασικούς τομείς- πυλώνες της τοπικής οικονομίας όπως είναι ο πρωτογενής τομέας, η τοπική επιχειρηματικότητα, ο πολιτισμός και ο τουρισμός.

Κύριο μέλημά μας είναι να δημιουργηθούν οι κατάλληλες «θερμοκοιτίδες» και εστίες ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας έτσι ώστε όχι μόνο να υποστηρίξουμε την ήδη υφιστάμενη τοπική επιχειρηματικότητα αλλά και να προσελκύσουμε νέες επιχειρήσεις στον τόπο μας, δημιουργώντας ανεξίτηλες και διαχρονικές σχέσεις αμοιβαίας ωφέλειας.

Έχοντας σημαντική πείρα από διαφορετικούς μέχρι σήμερα ρόλους τόσο στο εμπόριο όσο και στην εκπροσώπηση συλλογικών επαγγελματικών φορέων νιώθω σίγουρος, ικανός και έτοιμος μαζί με την ομάδα των πολιτών και συνεργατών μου, να ηγηθούμε της προσπάθειας για την ουσιαστική ανάκαμψη του τόπου μας , που είναι για όλους εμάς τόπος ευλογημένος.

Σύνθημα και κοινή μας πεποίθηση αποτελεί το κάλεσμα σε όλους τους δημότες για συμμετοχή, καθώς με τον τρόπο αυτό οι Ενεργοί Πολίτες θα χτίσουν έναν ισχυρό Δήμο.

Έναν Δήμο που έχει μοναδικά ίσως χαρακτηριστικά και ξεχωριστή προοπτική για να αποτελέσει ένα πρότυπο Δήμο σε επίπεδο χώρας έναν δήμο ευκαιριών και εργασίας για κάθε Δημότη, έναν Δήμο επιλογής για τους νέους ανθρώπους και τις οικογένειες τους.

Στο κάλεσμα αυτό δεν πρέπει να λείψει κανείς, για να ξαναφτιάξουμε το Βόιο:

 • των «πέντε ηπείρων» όπως μας δίδαξαν οι γουναράδες μας.
 • της άμεσης δημοκρατίας με λόγο σε κάθε τοπικό διαμέρισμα αξιοποιώντας τη μοναδική γεωμορφολογία του και τους πολυάριθμους γραφικούς οικισμούς του.
 • της ήπιας αγροτουριστικής ανάπτυξης βασισμένης στη γεωργοκτηνοτροφία και τα μοναδικά μας προϊόντα.
 • της παράδοσης με σεβασμό στην ιστορία μας, τη Μακεδονία μας, και της θρησκευτική μας κατάνυξη.
 • της εργασίας για κάθε νέο και νέα που θέλει και πρέπει να παραμείνει στον τόπο του.

Στόχος μας να δημιουργήσουμε :

 • Ένα δήμο που ξέρει να διεκδικεί, να προτείνει και να εφαρμόζει.
 • Ένα δήμο με σχέδιο και προτάσεις.
 • Ένα δήμο σύγχρονο και κοντά στους Δημότες του.

Δεσμευόμαστε και θα εργαστούμε για

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ

 • Έργα βασικών και κύριων υποδομών, με προτεραιότητα και άξονα να υπηρετούν μακροπρόθεσμους στόχους .
 • Αποτελεσματικές υπηρεσίες για τον πολίτη.
 • Κύρια και μοναδική αποστολή του Δήμου είναι ο πολίτης.
 • Σε αυτόν απολογούμαστε, αυτόν υπηρετούμε και σε αυτόν ζητάμε την κινητοποίηση για να λύσουμε προβλήματα
 • Στήριξη της επιχειρηματικότητας και δημιουργίας αντίστοιχου ευνοϊκού περιβάλλοντος.
 • Πρωτογενής, δευτερογενής τομέας, υπηρεσίες.
 • Ο τόπος μας έχει μεγάλη και ισχυρή παράδοση.
 • Ο Δήμος πρέπει και επιβάλλεται να στηρίξει τις προσπάθειες αυτές. Ειδικά σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για τη Δυτική Μακεδονία και τον κλάδο της γούνας.
 • Δημοτικές Υπηρεσίες οργανωμένες που η λειτουργία τους να δίνει αποτελεσματικές λύσεις σε προβλήματα που εμφανίζονται η υπάρχουν.
 • Η διεκδίκηση πόρων από κάθε δυνατή πηγή χρηματοδότησης με στόχο τη ζωτικά έργα υποδομής για το Δήμο μας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών μας.

Ένα επιπλέον στοίχημα που σκοπεύουμε να κερδίσουμε είναι η ποιοτική αναβάθμιση των υπαρχόντων δομών και θεσμών και η δημιουργία νέων, που θα προβάλουν το πολιτιστικό και αθλητικό ιδεώδες, δίνοντας έτσι το κίνητρο σε  όλους τους Ενεργούς Πολίτες του τόπου μας.

Η περιοχή έχει ανάγκη από λύσεις Ευρωπαϊκές.

Δυστυχώς η περιοχή μας σήμερα είναι πίσω σε υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων έργων σε σχέση με πολλούς άλλους Δήμους σε όλη την Ελλάδα.

Είναι υποχρέωσή μας να αξιοποιήσουμε κάθε ευρωπαϊκό πρόγραμμα που μπορεί να χρηματοδοτήσει έργα, υποδομές και υπηρεσίες του δήμου προς τον πολίτη.

Τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περιφερειακή ανάπτυξη και την έξυπνη εξειδίκευση, η οποία αναδεικνύει και ενισχύει συγκριτικά πλεονεκτήματα της εκάστοτε περιφέρειας, έχουν διπλασιαστεί.

Εμείς θα είμαστε έτοιμοι και προπαντός θα έχουμε σχέδιο για να τα διεκδικήσουμε και να αξιοποιήσουμε, ιδρύοντας γραφείο Ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Με βλέμμα τοπικό και ματιά ευρωπαϊκή θα φτιάξουμε νέους πυρήνες ανάπτυξης, ιδρύοντας γραφείο νεανικής και γυναικείας επιχειρηματικότητας.

Στόχος του θα είναι:

 • η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και υποστήριξης
 • καλλιέργεια επιχειρηματικής κουλτούρας
 • πληροφορίες για χρηματοδότηση, δικτύωση και εκπαίδευση
 • σύνδεση με την αγορά εργασίας.
 • Εντάσσουμε ουσιαστικά στη καθημερινότητα της διοίκησης και τη λειτουργία του συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης.
 • Η υγεία των δημοτών και η ποιότητα του νερού αποτελεί για μας προτεραιότητα.
 • Αξιοποιούμε το κάθε ευρώ του βοϊάτη δημότη ελέγχοντας έτσι τη παραγωγικότητα και αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών.
 • Δίνουμε προτεραιότητα τις ανάγκες των πεζών, των παιδιών, των ηλικιωμένων και των ατόμων με ειδικές ανάγκες δίνοντας έτσι έμφαση στο σχεδιασμό και υλοποίηση έργων μικρού κόστους.

Επιθυμία μας είναι με στοχευόμενες δράσεις να υποστηρίξουμε την εξωστρέφεια, την καινοτομία και την Νέα επιχειρηματικότητα, καθώς αποτελούν τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την αναβάθμιση της παραγωγής και της ανταγωνιστικότητας προϊόντων της περιοχής μας.

Έτσι δημιουργούμε νέες δουλειές.

Θέλουμε να καινοτομήσουμε και να μεταβούμε στην ψηφιακή εποχή, όπου ο δήμος μας πρέπει να μας  εξυπηρετεί με το πάτημα ενός κουμπιού.

Θέλουμε να προχωρήσουμε στην αναβάθμιση και την επέκταση των κοινωνικών δομών του δήμου και στην ενίσχυση των πολιτιστικών και αθλητικών δράσεων φορέων και συλλόγων της περιοχής μας.

ΑΡΧΕΣ ΜΑΣ

– Να εργασθούμε με ζήλο και ανιδιοτέλεια

– Με πολυσυλλεκτικότητα και με μόνο κριτήριο τη διάθεση για προσφορά

– Με ευθύνη και υπευθυνότητα

– Με άξονα τη συνεργασία και όχι τις φωνές και τη στείρα αντιπαράθεση.

Έχοντας υπόψη πάντα τη ρήση που είπε ο Αγάθων το 450 π.Χ.

Τον άρχοντα τριών δει μεμνησθαι :

 • Ότι ανθρώπων άρχει
 • Ότι κατά νόμους άρχει
 • Ότι Ουκ αεί άρχει

Δηλαδή, ο κυβερνήτης τρία πράγματα θα πρέπει να θυμάται :

 • Ότι κυβερνά ανθρώπους.
 • Ότι κυβερνάει σύμφωνα με τους νόμους.
 • Ότι δε κυβερνάει για πάντα.

Για μας, ο τόπος μας είναι πηγή ζωής, έμπνευσης και δημιουργίας.

Είναι ο τόπος που ζούμε, ονειρευόμαστε, δημιουργούμε.

Είναι το μέλλον των παιδιών μας. Είναι η κοινή μας ταυτότητα.

Είναι ο λόγος που θέλουμε να χτίσουμε ένα καλύτερο αύριο.

Ένα μέλλον φωτεινό όπου τον πρώτο ρόλο θα τον έχει ο Άνθρωπος. Ο ενεργός πολίτης.

Πιστεύουμε, ότι υπάρχουν οι κατάλληλοι όροι και προϋποθέσεις για να συμπορευτούμε όλοι εμείς, πολίτες με διαφορετικές ιδεολογικές, πολιτικές και κοινωνικές αναφορές, που πάνω από όλα όμως μας ενώνει η αγάπη μας για ετούτο τον τόπο.

Τον τόπο όπου ζούμε, όπου μεγαλώσαμε και μεγαλώνουμε τα παιδιά μας, όπου δημιουργούμε και εξελισσόμαστε, σε μία ευρεία συμμαχία με κοινούς στόχους και οράματα.

Προσωπικά γνωρίζω ότι η πρόκληση είναι μεγάλη, ο δρόμος θα είναι δύσκολος.

    Σε όλη μου όμως τη ζωή, δεν μου χαρίστηκε τίποτα. Πάντα πολεμούσα για να πετύχω τους στόχους μου και πάντοτε ήμουν ενεργός στα ζητήματα του τόπου μου.

Έναν τόπο που γνωρίζω σπιθαμή προς σπιθαμή, ξέρω τους ανθρώπους, βιώνω τις αγωνίες και συμμερίζομαι τα όνειρα τους.

Απευθύνω λοιπόν κάλεσμα σε κάθε πολίτη και ειδικά στους νέους, (το μέλλον του Δήμου μας), δηλώνοντας ότι το στοίχημα της επιτυχίας είναι προσωπική υπόθεση όλων μας.

Για αυτό το Βόιο αξίζει και να αγωνιστούμε και να ενωθούμε, φτιάχνοντας ένα απλό και ρεαλιστικό πρόγραμμα σε διαρκή και δημόσια διαβούλευση, πρόγραμμα  που θα αποτελεί  και τη δέσμευση μας προς κάθε δημότη.

Ένα πρόγραμμα που θα έχει θεματοφύλακες και  εγγυητές τους ανθρώπους μας, που θα αποτελούν και την κεραία μας σε κάθε σημείο και γωνιά του Δήμου μας.

Διεκδικούμε το αύριο που αρμόζει στα παιδιά μας αλλά ταυτόχρονα διεκδικούμε και το αύριο που θα αρμόζει σε όλους μας, με το ΟΡΑΜΑ για μια νέα εποχή ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ.

Μια νέα εποχή ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ. Την εποχή του αληθινά ΕΝΕΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΗ.