1ο ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΔΗΜΟΥ ΒΟΐΟΥ

1ο ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΔΗΜΟΥ ΒΟΐΟΥ

Οι εποχές αλλάζουνε, τα δεδομένα τρέχουν, η οικονομική κρίση μας έχει γονατίσει. Δεν μπορούμε να μένουμε στάσιμοι και δη άπραγοι αφήνοντας τις εξελίξεις να μας προσπερνάνε.

Σε έναν τόπο που για πολλούς αποτελεί κόκκινη γραμμή – άγονη ζώνη. Που ουδεμιά συμμετοχή έχει σε ευρωπαϊκά προγράμματα και αξιοποίηση πόρων. Σε έναν τόπο που αιμορραγεί και ερημώνει μέρα με την ήμερα .Η λήψη δραστικών μέτρων είναι μονόδρομος .

Για να λύσεις ένα πρόβλημα χρειάζεσαι δεδομένα. Την παρούσα στιγμή δεν έχουμε ούτε αυτά.
Η πρότασή μου λοιπόν είναι η εξής:
Την επόμενη μέρα κιόλας ,
Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε το Πρώτο Αναπτυξιακό Συνέδριο Δήμου Βοΐου σε συνεργασία με φορείς όπως Πανεπιστήμιο και Τει (Κοζάνης, Φλώρινας κ.α) , επιμελητήριο και ΑΝΚΟ, Τεχνοκράτες και ιδιωτικές επιχειρήσεις για την ανάλυση και αξιοποίηση του πλούτου της περιοχής.

Σκοπός :
Η θέσπιση οράματος για την βιώσιμη ανάπτυξη του Βοΐου και την καλύτερη αξιοποίηση των φυσικών πόρων.

Ερευνητικοί Άξονες
Γεωργία
Κτηνοτροφία
Γούνα
Εναλλακτικές καλλιέργειες
Αγροτοδιατροφή
Τουριστική και πολιτιστική ανάπτυξη
Κυκλική οικονομία

Πρέπει να στοχεύσουμε στην ορθολογική χρήση και την σωστή διαχείριση του νερού . Τις ανανεώσιμες και εναλλακτικές πηγές ενέργειας . Την διεξαγωγή μελέτης μικροκλίματος της περιοχής για την ανάδειξη της ποιοτικής διαφοράς και κατ’επέκταση την προστιθέμενη αξία των τοπικών μας προϊόντων . Να αναπτύξουμε τον αγροτουρισμό, τις περιπατητικές εκδρομές , την αξιοποίηση και για αρχή την ουσιαστική αναγνώριση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και τέλος να στραφούμε στην κυκλική οικονομία.
Τα νέα που μας έρχονται από την Ευρώπη είναι σαφή. Μια Ευρώπη πράσινη που στηρίζει το περιβάλλον την ενέργεια,την ανακύκλωση. Έτσι κ εμείς εάν θέλουμε να εξελιχθούμε θα πρέπει να ρίξουμε, σαν Δήμος την βαρύτητα μας εκεί. Κανένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ δεν θα εγκρίνεται εάν δεν είναι συμβατό με τα κλιματικά μοντέλα που πρόκειται να οριστούν για κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας λόγω των κλιματικών αλλαγών .

Μην χάσουμε για ακόμη μια φορά το τρένο…

Ξανθοπούλου Θ. Αργυρώ
Γεωπόνος Τ.Ε
Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος Βοΐου
Ενεργοί Πολίτες -Ισχυρός Δήμος

Share this post